Sezon grypowy? Radzimy, jak wzmocnić odporność

Interna

|

6 listopada, 2015

Blisko trzy czwarte Polaków nie przygotowuje swojego organizmu do okresu jesienno-zimowego. Tymczasem lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Oto pięć prostych sposobów, dzięki którym oddalisz perspektywę niechcianej choroby.

 

1. Zaszczep się

Najlepszą profilaktyką są szczepienia, które zalecają wszystkie liczące się międzynarodowe instytucje zdrowia publicznego. To rekomendowana profilaktyka przede wszystkim dla: dzieci (od 6 miesiąca do 5 roku życia), osób z niedoborami odporności, seniorów i pracowników służb publicznych. Po podaniu szczepionki układ immunologiczny organizmu wytwarza własną obronę. Odporność utrzymuje się przez 6–12 miesięcy. Szczepionki są skuteczne nawet w 90%. Za każdym razem, szczepienie powinno zostać skonsultowane z lekarzem i wykonane przez personel medyczny.

2. Zahartuj się

Wzmocnienie sił obronnych organizmu przed bakteriami i wirusami umożliwia również hartowanie. Pod wpływem niskich temperatur naczynia krwionośne kurczą się, a do poszczególnych organów dopływa mniej cennych białych krwinek. Jeśli wyhartowane ciało doświadczało spadku odporności, wie jak sobie z nim poradzić. Hartować można się zarówno w domu (zimne prysznice, obniżenie temperatury w mieszkaniu do 20 stopni) i na zewnątrz (sport, bieganie boso po śniegu, kąpiel w lodowatej wodzie). Osoby uskarżające się na choroby przewlekłe powinny skonsultować taki zamiar z lekarzem.

3. Odpocznij

Podstawowym sposobem na wzmocnienie odporności jest wypoczynek, z wysypianiem się na czele. Skuteczna odnowa komórek jest możliwa, gdy nie angażujemy ciała w żadne działanie, a takim momentem jest właśnie sen. System odpornościowy powiązany jest z systemem nerwowym, dlatego na nasze zdrowie wpływają również sytuacje stresowe i życie w napięciu. Z tego względu jesień jest idealnym momentem na urlop – mamy więcej ruchu, snu, wypoczynku. W rezultacie dostarczamy organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje.

4. Postaw na warzywa i owoce

Niskie temperatury zmuszają organizm do wytężonej pracy, co zwiększa jego zapotrzebowanie na niektóre składniki. W walce z wirusami i bakteriami kluczowa jest dieta wzmacniająca odporność. Warto postawić na  świeże warzywa i owoce, a także składniki mineralne – selen i cynk (znajdziemy je m.in. w mięsie, owocach morza, pełnoziarnistych produktach). Cennymi produktami są także tłuste ryby, tran, olej lniany, będące źródłem kwasów omega 3 i 6, a także witaminy D. Jeśli nie potrafimy ułożyć sobie odpowiedniej diety, lepiej skorzystać z pomocy dietetyka.

5. Ruch to zdrowie

Osoby, które systematycznie uprawiają sport są odporniejsze. Częste przebywanie na świeżym powietrzu nie tylko oczyszcza, ale również wzmacnia organizm. Ciekawą propozycją jest nordic walking, który angażuje nawet 90% mięśni. Alternatywą jest bieganie – to aktywność niemal dla każdego, jedyne zastrzeżenia dotyczą osób, które nigdy nie uprawiały sportu lub mają problemy zdrowotne. Bezkonkurencyjne są spacery – nie narzucają ograniczeń wiekowych, stanu zdrowia czy kondycji. Bez względu na to co robimy, kluczowa jest systematyczność.

X

Zapisz się na wizytę