Klinika Demeter dba o zdrowie studentów
19 marca 2016Co czwarty mieszkaniec Warszawy jest otyły
1 kwietnia 2016Jajo jest fenomenem natury, który pod skorupką skrywa prawdziwą esencję zdrowia. Dowiedz się dlaczego warto jeść nie tylko od święta, w jakiej formie jest najzdrowsze i dlaczego nie wyrzucać skorupki.
Białko to w 88 procentach woda, a więc produkt niskokaloryczny. Pozostałe 12 procent stanowią proteiny, które są źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów – jest ich aż 21 (to rekord!). Służą do regeneracji organizmu, a ponieważ jest ich tak dużo Światowa Organizacja Zdrowia uznała białko za międzynarodowy wzorzec składu aminokwasowego. To nie koniec jego pozytywnych właściwości – ma związki biologicznie czynne, które wykorzystuje się do produkcji leków i suplementów.
Żółtko to w 50 procentach woda i 50 procentach sucha masa, którą tworzą: tłuszcze (32 procent), białka (16 procent) oraz witaminy i związki mineralne (2 procent). Wśród tłuszczów znaczącą część stanowią fosfolipidy, a ich najbardziej poznaną przedstawicielką jest lecytyna (niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego). 10-20 procent tłuszczów stanowią cenne kwasy omega-3. Żółtko zawiera niemal wszystkie witaminy (z grup A, B i D), bardzo łatwo przyswajalne minerały (fosfor, żelazo, cynk, selen), a także barwniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku (luteina, zeaksantyna).
Jaja są doskonałą żywnością oferowaną przez naturę. Nawet skorupka jest cenna – po ugotowaniu i dokładnym skruszeniu służy jako suplement wapnia. Zaleca się jeść jaja gotowane na miękko – są wówczas najzdrowsze. Odradza się spożywaniach surowych jajek, ze względu na możliwość salmonellozy (może znajdować się na skorupce). Rozwiązaniem jest sparzenie jajka wrzątkiem – wówczas salmonelloza ginie. Dla pewności lepiej ugotować jajko na miękko. Jeszcze do niedawna uważało się, że żółtko podwyższa cholesterol. Ta teoria zostało właśnie obalona. Oznacza to, że nie ma przeciwskazań zdrowotnych, żeby je jeść. Smacznego!
Zastanawiasz się co jeść, a czego unikać? Planujesz odchudzanie? Skorzystaj z fachowej pomocy dietetyka. Specjalista pomoże ustalić dietę w oparciu o indywidualne cechy i upodobania. Nie zwlekaj i zarejestruj się już teraz!
Demeter Białostocka: 22 619-81-94 lub bialostocka@demeter.com.pl
Demeter Potocka: 22 833-43-43 lub potocka@demeter.com.pl